
INTERPRETATION OF THE  
‘RELOCATED BUILDING’ RULE 

IN THE DISTRICT PLAN

PRACTICE NOTE 7/2015

THE QLDC 
DISTRICT 
PLAN 

The QLDC District Plan does not specifically define ‘relocated’ but 
defines ‘relocation’ as follows: 

Relocated Buildings Rule 19.2.1.2 from the Temporary Activities chapter of the 
District Plan, states:

Council’s interpretation is that Rule 19.2.1.2 is applied to existing buildings that  
have been previously permanently established on a site, that are then relocated  
to a different site.

Council’s interpretation is that the rule does not apply to new-build residential units 
that are purpose built for relocation, and then transported (in part or whole) and 
established upon a site. Examples include:

 • A new residential unit built in a factory and transported to a vacant site  
  (in sections or as a whole). 

 • A new residential unit built as part of a charity fundraising event or as part  
  of an educational / training course that is then relocated onto a vacant site.  

Consistent with the definition of the term ‘relocation’ above, the Council’s 
interpretation of Rule 19.2.1.2 is that relocating a residential building within its own site 
does not trigger Rule 19.2.1.2.  For example an existing house moved within its own 
site to make room for a second residential unit. 

The relevant Site and Zone standards continue to apply to the relocated buildings. 

In relation to a building, means the removal and resiting of any building from 

any site to another site.

RELOCATION

i Discretionary Activities
 As well as being subject to the Site and Zone Standards relating to buildings,  
 any relocated building is a Discretionary Activity with the exercise of the  
 Council’s discretion being limited to the external appearance of the building  
 in all zones.

 (Exception: This rule does not apply to accessory buildings under 30m² in gross  
 floor area, except where located in the front yard of a site in any Residential Zone.)

Disclaimer: The information available in this practice note is for the purpose of providing general information on how the Council may interpret provisions of the Queenstown 
Lakes District Plan and is provided for the convenience of the public only. Queenstown Lakes District Council accepts no liability for use or misuse of this information.
Details that may be relevant to a user’s particular circumstances may have been omitted. Users are advised to seek independent professional advice before applying any 
information contained on this site to their own particular circumstances. The Queenstown Lakes District Council shall not be held liable for any claim for any loss or damage 
as a result of reliance on the information contained in this practice note whether or not due to negligence on the part of the Queenstown Lakes District Council or its 
employees or contractors.
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