
INTERPRETATION OF  
SECTION 17 – UTILITIES
RELATING TO TELECOMMUNICATION FACILITIES  

IN THE RURAL GENERAL ZONE 

PRACTICE NOTE 10/2015

This practice note confirms Council’s practice in relation to Site Standards 
17.2.5(ii) – Landscaping and 17.2.5(iv) – Colour for telecommunication 
facilities in the Rural General zone.

RULE 17.2.3.2 Rule 17.2.3.2 – Controlled Activities states:

ii) TELECOMMUNICATION, NAVIGATION,  
 METEOROLOGICAL FACILITIES

 Any telecommunication, navigation or meteorological  
 communication facility where it involves erecting:

  (a) In zones with a maximum building height of less than 8m and in the  
   Rural General zone, a mast greater than the maximum height  
   permitted for buildings of the zone in which it is located; or

  (b) an antenna greater than 1.2m in diameter but less than  
   2.4m in diameter.

  The Council has reserved its control in respect of location,  
  external appearance, access and landscaping.

iii) BUILDINGS

 Where any utility involves addition, alteration or construction of buildings  
 other than masts for any telecommunication, navigation or meteorological  
 communication facility or supporting structures for lines.

 This rule shall not apply to structures up to 10m² in area and in addition less  
 than 3m in height above ground level except where buildings are:

  • Specified as being a discretionary activity in the zone which  
   they are located; or

  • Located in the Rural General zone; or

  • Located on the site of a protected feature as identified  
   in Appendix 3

 The Council has reserved control in respect of the location, external  
 appearance of the buildings and associated earthworks, access and  
 landscaping, to avoid or mitigate adverse effects on heritage values,  
 landscape and visual amenity values, nature conservation values and the  
 natural character of the rural environment.
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Disclaimer: The information available in this practice note is for the purpose of providing general 
information on how the Council may interpret provisions of the Queenstown Lakes District Plan and is 
provided for the convenience of the public only. Queenstown Lakes District Council accepts no liability for 
use or misuse of this information.
Details that may be relevant to a user’s particular circumstances may have been omitted. Users are advised 
to seek independent professional advice before applying any information contained on this site to their own 
particular circumstances. The Queenstown Lakes District Council shall not be held liable for any claim for 
any loss or damage as a result of reliance on the information contained in this practice note whether or not 
due to negligence on the part of the Queenstown Lakes District Council or its employees or contractors.

SITE STANDARD 
17.2.5(ii)

SITE STANDARD 
17.2.5(iv)

Site Standard 17.2.5(ii) – Landscaping states:

ii) LANDSCAPING

 Landscaping shall be established to mitigate the visual effects of  
 buildings, structures and access, to ensure they are integrated with  
 the surrounding environment when viewed from adjoining sites and  
 public places.  Landscaping shall include planting with trees or shrubs  
 of at least one metre which at maturity reach a height of at least 2m  
 and shall be maintained or replaced.

Interpretation
The Council acknowledges that the visual effects of a 
telecommunications mast can never be completely mitigated by 
landscaping due to the height of the mast and the need for the top 
of the mast to be unobstructed to allow transmission. Furthermore, 
planting to the maximum height of a mast could result in landscape 
effects of its own.

Accordingly, Council only applies Site Standard 17.2.5 (ii) – Landscaping 
to the base of the mast and any other ground level infrastructure and 
access. 

This site standard will be considered to be met where the proposed 
landscaping will reach a mature height of at least 2m to mitigate the 
impacts of the base of the mast, any other ground level infrastructure 
and access when viewed from adjoining sites and public places.  

Site Standard 17.2.5(iv) – Colour states:

iv) COLOUR

 Any visible part of utility shall be finished with low reflective colours  
 derived from the background landscape and which blend into the  
 surrounding environment.

Interpretation
The Council does not consider that ‘galvanised steel’ meets the above site 
standard.

Notes
• Cabinets (less than 2m high and 5m2 in area) fall outside of the  
 definition of building in the District Plan therefore do not trigger the  
 need for a Controlled Activity resource consent.

• Earthworks associated with permitted utilities (other than earthworks for  
 the development of access to the utility) are also permitted.  
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