
Where a sandwich board or flat board sign does not meet any one 
(or more) of the above criteria, a resource consent is required for a 
discretionary activity, pursuant to Rule 18.2.5 - Standard 9 of the 
District Plan. 

QLDC 
OPERATIVE 
DISTRICT PLAN

Flat Board Signs are portable signs that are not 
self-supporting. 

Sandwich Board Signs are self-supporting and 
portable signs. 

The definition of ‘Sandwich Board’  and ‘Flat Board’ signs in the District 
Plan is as follows: 

Under the District Plan, these signs are permitted where the following 
criteria are met:

• No larger than 1m2 in size (only one side counts towards the sign 
area).

• Located wholly on private land (see map on next page).

• A maximum of one sandwich board or two flat board signs per 
property.

• Must be located on the site where the goods and services 
advertised are avaliable (not off site).  

Disclaimer: The information available in this practice note is for the purpose of providing general information on how the Council may interpret provisions of the Queenstown 
Lakes District Plan and is provided for the convenience of the public only. Queenstown Lakes District Council accepts no liability for use or misuse of this information.
Details that may be relevant to a user’s particular circumstances may have been omitted. Users are advised to seek independent professional advice before applying any 
information contained on this site to their own particular circumstances. The Queenstown Lakes District Council shall not be held liable for any claim for any loss or damage 
as a result of reliance on the information contained in this practice note whether or not due to negligence on the part of the Queenstown Lakes District Council or its 
employees or contractors.

INTERPRETATION OF ‘OFF-SITE 
SIGNS’ RULE - SANDWICH BOARDS 
AND FLAT BOARD SIGNS LOCATED 

ON COUNCIL’S LEGAL ROAD

PRACTICE NOTE 13/2016
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LOCATION 
WITHIN PRIVATE 
LAND

To be permitted, sandwich board and flat board signs must be located 
wholly within the property boundaries.  

The diagram below illustrates the difference between being located 
within private property and being wholly located on private land. 

The property boundaries are identified by the yellow outline. 

Location of a sandwich board or flat board sign within private land 
(permitted if compliant with zone limits for signage)

Location of a sandwich board or flat board sign outside of the 
property boundaries (requires resource consent).

In town centres, using aerial photography available on the Council 
website can assist in determining where the site boundaries are:  
http://maps.qldc.govt.nz/qldcviewer  

Buildings are often built up to the front of the site in Queenstown and 
Wanaka Town Centres, meaning there is no opportunity to locate a 
sandwich board or flat board sign within the subject site, unless it is 
placed within a recessed doorway. 
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11.  To provide, in limited circumstances, for off-site where it 
is not practical to display the sign on the sign on the site 
where the activity and/or the use of land or buildings occurs. 

RESOURCE 
CONSENT 
APPLICATIONS 
FOR SIGNS ON 
COUNCIL LEGAL 
ROAD

Placement of sandwich board or flat board signs on Council’s public 
footpaths requires resource consent under two provisions as they do 
not meet the permitted definition for sandwich board signs and are also 
considered to be off-site signs, as they are not located on the site of 
the activity to which the sign relates.  

Council’s Operative District Plan policy with regard to off-site signs is:

Council’s practice with regard to the above policy, is that it is unlikely 
that a sandwich board or flat board located off-site on a public 
footpath or elsewhere within Council’s legal road reserve will be 
granted resource consent. Such signs are likely to impede public 
pedestrian access, reduce amenity values or distract drivers.  Given 
that sandwich boards and flat board signs can be located on a site as 
a permitted activity in many instances, placing a sandwich board or flat 
board sign on the footpath is not considered to be one of the ‘limited 
circumstances’ anticipated by the Policy for when off-site signs are 
appropriate. 

Council’s position is that public footpaths are for pedestrians, and 
the District Plan enables a significant amount of signage (including 
sandwich boards and flat board signs) on private property for 
commercial activities.  

Therefore resource consent will not generally be granted for off-site 
sandwich board or flat board signs.

NEED HELP? Visit our website www.qldc.govt.nz or phone the main Council line to 
talk to a Duty Planner: 03 441 0499.  
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